Διαλογισμός

Διαλογισμός

Διαλογισμός

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η λέξη και μόνο διαλογισμός μας έφερνε στο νου έναν παράξενο αναζητητή που χρειαζόταν να ταξιδέψει στην μακρινή ανατολή, να περιπλανηθεί στα βάθη της Ινδίας ή να ανέβει με αντίξοες συνθήκες στα βουνά του Θιβέτ για να συναντήσει δασκάλους διαλογισμού που θα τον μυούσαν στα μυστικά της ηρεμίας του πνεύματος και της ψυχής. Χρειαζόταν πολλές φορές να αφήσει πίσω του τον δυτικό τρόπο ζωής, δουλειά, οικογένεια ,φίλους και υπάρχοντα.


Σήμερα, στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα ο σύγχρονος άνθρωπος της δύσης που διακατέχεται από άγχη, εντάσεις, φόβους και τελευταία την απειλή της παγκόσμιας πανδημίας, έχει τη δυνατότητα να εντάξει στον τόπο που βρίσκεται και στην καθημερινότητά του την εμπειρία του διαλογισμού, προσφέροντας στην ίδια του τη ζωή μια άλλη ποιότητα χαλάρωσης και εσωτερικής μεταμόρφωσης.


Στο Life Blossom τα τελευταία χρόνια με τις συναντήσεις διαλογισμού προσφέρουμε μια φρέσκια και επαναστατική προσέγγιση. Με βάση κυρίως τους διαλογισμούς του OSHO, αλλά όχι μόνο, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ανθρώπους που θέλουν να φέρουν μια καινούργια ποιότητα απλότητας στην πολυάσχολη και πιεσμένη ζωή τους, φροντίζοντας τόσο για τον εξωτερικό όσο και για τον εσωτερικό τους κόσμο. Για άνδρες και γυναίκες που όχι απλά και μόνο ενδιαφέρονται για την σωματική τους υγεία , αλλά αναζητούν και την εσωτερική ηρεμία και χαλάρωση. Για εκείνους που επιθυμούν να γίνουν πιο ευέλικτοι, απλοί και νηφάλιοι.


Κλειδί για τον διαλογισμό δεν είναι η συγκέντρωση, αλλά η παρατήρηση χωρίς κριτική. Τι συμβαίνει δηλαδή εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Ανακαλύπτοντας το κλειδί της παρατήρησης, ξεκινώντας από το σώμα κι ύστερα το μυαλό , με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινή μας ζωή. Έτσι, ότι κι αν συμβαίνει μετατρέπεται σε διαλογιστική εμπειρία. Κάθε δραστηριότητα στη ζωή σου μπορεί να έχει την ποιότητα του διαλογισμού. Κάθεσαι σιωπηλός ή περπατάς, δουλεύεις ή αθλείσαι, είσαι μόνος ή με παρέα… Τα πάντα μπορούν να αποτελούν διαλογιστική εμπειρία. Αποκτούν χρώμα, φως και ζωή!


Ο Eckhart Tolle περιγράφει πολύ όμορφα αυτή την κατάσταση:


«Καταλαβαίνεις πως τα πράγματα που έχουν πραγματικά αξία – η ομορφιά, η αγάπη, η δημιουργικότητα, η χαρά, η εσωτερική ειρήνη, αναδύονται πέρα από το μυαλό. Αρχίζεις να αφυπνίζεσαι… Τη στιγμή που αντιλαμβάνεσαι πως δεν είσαι παρόν, τότε είσαι στην πραγματικότητα παρόν. Όταν μπορείς να παρατηρείς το μυαλό σου, δεν είσαι πια παγιδευμένος σ΄αυτό. Ένας άλλος παράγοντας έχει εμφανιστεί, κάτι που δεν είναι το μυαλό : η παρατήρηση της παρουσίας.»


Όλοι ξέρουμε πώς να στεκόμαστε στην άκρη τού δρόμου και να παρατηρούμε τη ροή της κυκλοφορίας, διαλογισμός είναι να πάρουμε την ικανότητα αυτή που την έχουμε όλοι μας και να την εφαρμόσουμε στην κυκλοφορία τού εσωτερικού μας χώρου.Να την εντάξουμε στις απλές και τις πιο σύνθετες δράσεις της ζωής μας.


Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε δεν είναι στατικές μέθοδοι. Είναι απλές, ευχάριστες, αλλά πολύ αποτελεσματικές, όπως ο χορός, οι αναπνοές, βιοενεργειακές ασκήσεις, παραδοσιακές τεχνικές από όλο τον κόσμο, μοίρασμα, κάθισμα, σιωπή.
Αποδεσμεύοντας πρώτα το συσσωρευμένο στρες του σώματος και του νου, είναι ευκολότερο να μεταφέρουμε στην καθημερινή μας ζωή την εμπειρία της ακινησίας και της απαλλαγμένης από σκέψεις χαλάρωσης.


* Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.

* Κάθε συνάντησή μας είναι αυτοτελής και ολοκληρωμένη.

* Συνιστάται η συστηματική ομαδική συμμετοχή για την κατανόηση του διαλογισμού και βαθύτερα αποτελέσματα.

* Αλλά … έχει κανείς την δυνατότητα συμμετοχής σε μεμονωμένες συναντήσεις.


Αναφερόμενος ο OSHO στη σημασία της ομάδας διαλογισμού λέει:

«Ο διαλογιστής χρειάζεται ένα μόνο πράγμα: την ατμόσφαιρα τού διαλογισμού΄ χρειάζεται να τον περιβάλλουν κι άλλοι διαλογιστές. Διότι ό,τι συμβαίνει συνέχεια μέσα μας δεν είναι μόνο μέσα μας, επηρεάζει και τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί κοντά. Κατά την βαθιά αυτή επικοινωνία, οι άνθρωποι βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια τού διαλογισμού. Αν διαλογίζεσαι μαζί με αυτούς τους ανθρώπους, αν κάθεσαι απλώς σιωπηλά με αυτούς τους ανθρώπους, θα έλκεσαι όλο και πιο πολύ προς την δική σου εσωτερική δυνατότητα.»


Αυτή την ατμόσφαιρα θα βρεις στις συναντήσεις μας στο
Life Blossom. Σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον που με υποστήριξη και αγάπη θα σε βοηθήσει στην πρακτική για τον διαλογισμό σου.

επιστροφή